PLAKASI : 07
İLÇELERİ : Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik
HAVAALANI : Antalya Havalimanı
BÖLGE : Akdeniz
GENEL BİLGİLER : Antalya, Antalya ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'de "turizmin başkenti" olarak görülür. Özellikle yaz aylarında turist sayısı artar. Antalya şehri, 1980 yılından sonra uygun iklim koşulları ve turizm etkinlikleri nedeniyle hızla gelişmiş ve buna paralel olarak il de günümüzde Türkiye'nin en kalabalık beşinci ili olmuştur. Antalya'da ekonomik hayat büyük oranda ticaret, tarım ve turizme dayalıdır.
Antalya ilinin kapsadığı bölge tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti barındırmıştır ve Türkiye'de en çok antik kent bulunan ildir. Sırasıyla Likyalılar, Lidyalılar, Pamfilyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı, Osmanlılar ve son olarak da Türkiye Cumhuriyeti hakimiyetinde bulunan Antalya bu medeniyetlerin hiçbirine başkentlik yapmamıştır.
Antalya 2015 yılı G20 Zirvesi'nin ve Expo 2016'nın ev sahipliğini yapmıştır.
KOMŞU İLLER : Antalya ili, Türkiye’nin güneyinde, merkezi Akdeniz kıyısında olan bir turizm merkezidir. Kuzeyinde; Burdur, Isparta, Konya, doğusunda; Karaman, Mersin, batısında; Muğla illeri vardır. Güneyi, Akdeniz ile çevrelenmiştir. Türk Riviera’sı Antalya kıyılarının uzunluğu 630 km’yi bulur.
TARİHİ VE COĞRAFYASI
"Attalos Yurdu" anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçmiştir. M.Ö. 77’de Komutan Servilius Isauricus tarafından Roma topraklarına katılmıştır. M.Ö. 67’de Pompeius’un donanmasına üs olmuştur. M.S. 130’da Hadrianus’un Attaleia’yı ziyaret etmesi şehrin gelişmesini sağlamıştır. Bizans egemenliği sırasında piskoposluk merkezi olan ismi görülen Attaleia, Türklerin eline geçtikten sonra büyük bir gelişme göstermiştir. Modern şehir, antik yerleşmenin üzerine kurulduğundan, Antalya’da antik çağ kalıntılarına çok az rastlanmaktadır. Görülebilen kalıntıların ilki, eski liman olarak nitelenen liman mendireğinin bir kısmı ve limanı çevreleyen surdur. Surların park dışındaki kısmında restorasyonu yapılan Hadrian Kapısı Antalya’nın en güzel antik eserlerinden biridir.
Antalya şehri ve çevresine antik çağda, “çok verimli” anlamına gelen Pamphylia, Batı kesimine ise Lykia denirdi. Milattan önce VIII. yüzyıldan itibaren buraya Ege denizinin Batı kıyılarından göçenler; Aspendos ve Side gibi şehirleri kurmuşlardır. II. yüzyıl ortalarında hüküm süren Bergama Kralı II. Attalos, Side’yi kuşatmıştı. Antalya’nın yaklaşık 75 km. doğusundaki Side’yi alamayan kral, şimdiki il merkezinin olduğu yere gelerek bir şehir kurdu. Buraya onun adı verilerek Attaleia dendi. Zaman içinde Atalia, Adalya diyenler oldu. Antalya, onun adından gelmektedir.
Yapılan arkeolojik kazılarda Antalya ve bölgesinde, günümüzden 40 bin yıl önce insanların yaşadığı ispat edilmiştir. Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı’nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma Devleti, hüküm sürmüştür. Antalya’nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti.
Yöre Doğu Roma ya da Türkiye’de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı. Anadolu Beylikleri devrinde ise Teke Aşiretinin bir kolu olan Hamitoğulları’nın egemenliğine girdi. Teke Türkmenleri, Türklerin eski yurdu bugünkü Türkmenistan’da da nüfus olarak en büyük boylardan biridir. XI. yüzyılda bir kısmı buraya gelmiştir. Bugün Antalya’nın kuzeyi ile Isparta ve Burdur’un bir kısmı olan Göller Bölgesinin, bir adı da Teke yöresidir. Osmanlılar zamanında Anadolu eyaletine bağlı Teke sancağının merkezi, şimdiki Antalya il merkeziydi. O yıllarda buraya Teke sancağı denirdi. İlin şimdiki adı ise aslında antik çağdaki adının biraz değişmiş şeklidir ve Cumhuriyet döneminde verilmiştir.
XVII. yüzyılın ikinci yarısında Antalya’ya gelen ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, kale içinde dört mahalle ve üç bin ev, kale dışında 24 mahallesi olduğunu belirtir. Şehrin çarşısı ise kale dışındaymış. Evliya Çelebi’ye göre limanı, 200 parçalık gemi alacak büyüklüktedir. İdarî bakımdan Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirildi.
FESTİVALLER
Turizmin başkenti, doğal ve tarihi güzellikler cenneti, kültür ve sanat şehri Antalya, kent merkezi ve ilçeleriyle birlikte her yıl, ulusal ve uluslararası çapta birçok festivale ev sahipliği yapıyor. Antalyalıları sanata ve sanatçıya doyuran bu festivaller hem kentimizi hem ülkemizi, dünyaya başarı ve gururla tanıtıyor.
Aktif bir kültürel ve sanatsal yaşantıya sahip olan Antalya, enerjisini ve dinamizmini; köklü tarihsel geçmişini günümüzün modern dünyasıyla ahenkle harmanlamasından alıyor. Birçok medeniyetin izlerinin görülebildiği, çağlar boyunca sanat, mimari ve mitolojinin merkezlerinden olan, sahip olduğu zenginliklerle sanatçılara ilham veren şehir, günümüzde de sinemadan tiyatroya, cazdan operaya, spordan yerel tatlara kadar geniş bir yelpazede düzenlenen festivalleriyle ünlü.
Yılın her dönemine yayılan, antik kentlerin büyüleyici atmosferini hissedeceğiniz, Akdeniz’in masmavi kıyılarının ya da yemyeşil yaylalarının tadını çıkaracağınız, Antalya’nın renkli sokaklarında ya da son derece konforlu ve şık kültür/sanat merkezlerinde keyifli anlar geçireceğiniz etkinlikler, yerli halkın birlik ve beraberlik duygusunu kuvvetlendirirken kent hayatına da canlılık ve renk katarak, Antalya’da yaşamanın ayrıcalıklarını gözler önüne seriyor. Bölge halkının yanı sıra tatil amaçlı kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği festivaller, kentin uluslararası platformlarda tanıtımına ve marka kimliğine de büyük katkı sağlıyor.
Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali,
Uluslararası Antalya Piyano Festivali,
Antalya Altın Portakal Film Festivali,
Uluslararası Antalya Gitar Festivali,
Kaleiçi Old Town Festivali,
Side Dünya Müzikleri Kültür ve Sanat Festivali,
Uluslararası Manavgat Motosiklet Festivali,
Uluslararası Alanya Caz Günleri,
Phaselis Festivali,
Alanya Ultra Trail,
Tahtalı Run to Sky,
Runatolia Maratonu,
Tour of Antalya gibi daha çok sayıda etkinliğin gerçekleştirildiği kent, kitle turizminde olduğu kadar kültür, sanat ve spor alanında da iddiasını ortaya koyuyor.