PLAKASI : 11
İLÇELERİ : Merkez, Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt, Yenipazar
HAVAALANI : Yok
BÖLGE : Marmara
GENEL BİLGİLER : Bilecik ili, Marmara Bölgesi'nin Güney Doğusunda; Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinin kesim noktaları üzerindedir. 39° ve 40° 31’ kuzey enlemleri ile 29° 43’ ve 30° 41’ doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin bilinen en eski isimleri arasında Agrilion ve Belekoma vardır. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu'nun doğduğu topraklardadır. Sakarya ırmağının etrafında kurulan göletleri ve derelerinin zenginliği ile tanınan yöre antik çağlardan günümüze tarihin izlerini taşır. Doğudan Bolu ve Eskişehir Güneyden Kütahya, Batıdan Bursa, Kuzeyden Sakarya İlleri ile çevrilidir. Bilecik 4321 km²’lik alanı ile Türkiye’nin küçük illerinden biridir. Alan sıralaması bakımından 65. sırada yer almaktadır. Merkez ilçenin yüzölçümü 844 km²’dir.
KOMŞU İLLER : Doğu kesiminde Bolu ve Eskişehir, güney kesiminde Kütahya, batı kesiminden Bursa, kuzey kesiminde ise Sakarya illeri ile komşu durumundadır.
TARİHİ VE COĞRAFYASI
Tarihi:
Bilecik'in tarihi, M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. İlk isimleri Agrilion ve Belekome olan şehir, Bizans döneminde Belekoma adıyla bilinen bir kale ile anılmaktaydı.
1299 yılında Osman Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılan Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olarak stratejik bir konuma sahip olmuştur. Şehir, Şeyh Edebali Türbesi ve Ertuğrul Gazi Türbesi gibi önemli tarihi yapılarla doludur.
Coğrafyası:
Bilecik, Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alır ve dağlık bir coğrafyaya sahiptir. Kocaeli, Sakarya, Eskişehir, Bolu gibi büyük illere komşudur.
Şehrin en önemli doğal güzellikleri arasında Sakarya Nehri, geniş ormanlar, mesire alanları ve dereler bulunmaktadır. Ayrıca, Bilecik'te zengin mermer ocakları da mevcuttur.
FESTİVALLER
Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri: Eylül ayında Söğüt'te gerçekleştirilir.
Uluslararası Bilecik Tiyatro Festivali: Kasım ayında Bilecik'te düzenlenir.
Geleneksel Kestane Kabağı Festivali: Eylül ayında Bilecik'te yapılır.
Gölpazarı Yamaç Paraşütü Festivali: Ağustos ayında Gölpazarı'nda düzenlenir.
Bozüyük Metristepe Sinema Festivali: Temmuz ayında Bozüyük'te gerçekleştirilir.
GEZİ REHBERİ
1. Atatürk Köşkü
Bozüyük İlçesi'ne 22 kilometre uzaklıkta, Gülalan Mevkii'nde orman dokusu içerisinde yer alan Atatürk Köşkü güzel bir sivil mimari örneğidir. 1930 yılında Bilecik’i ziyaret eden Atatürk bu köşkte ağırlanmıştır.
Nasıl Gidilir: Bozüyük İlçesi'ndedir.
Adres: Bozüyük - Bursa yolunun Muratdere Orman Deposu yol ayrımından 10 kilometre sonra köşke ulaşılabilir.
2. Şeyh Edebali Türbesi
Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu kabul edilen Şeyh Edebali, Mevlana Celaleddini Rumi’nin çağdaşıdır. Künyesi İmadüddin Mustafa b.İbrahim b.İnac el-Kırşehri’dir. Edebalı ilk tahsilini Karaman’da yaptı. Hanefi hukukçusu Necmeddin ez-Zahidi’nin öğrencisi oldu. Daha sonra Dımaşk’a (Şam) giderek Sadreddin Süleyman b.Ebül-iz ve Cemalettin el-Hasiri gibi dönemin tanınmış alimlerinden dini ilim tahsil etti. Şam’dan ülkesine dönünce tasavvufa yöneldi. Eskişehir yakınlarında bulunan İtburnu Köyü’nde bir zaviye kurarak halkı irşada başladı. Aşıkpaşazade zaviyesinin hiç boş kalmadığını, Edebalı’nın gelip geçen fukaranın hertürlü ihtiyacını gidermeye çalıştığını, hatta bu maksatla koyun sürüsü bulundurduğunu kaydederler. Söğüt ve Domaniç yaylaları, Selçuklu Devleti tarafından aşiretine yaylak ve kışlak olarak verilen Osman Gazi sık sık Edebali’nin zaviyesinde misafir olarak kalırdı. Orta Asya’dan getirdikleri bir takım özelliklerden dolayı alim ve sufilere karşı son derece hürmeti olan Osman Gazi, mübarek günlerde Edebalİ’nin zaviyesine giderek dini ve idari konularda onun görüşlerini alırdı.
Misafir olarak kaldığı bir gecede gördüğü rüya şöyle idi. Şey Edebalı’nın koynundan çıkan bir ay geldi kendi koynuna girdi. Göğsünden bir ağaç bitti. Öylesine büyük bir ağaç oldu ki dalları gökleri, kökleri tüm dünyaya sardı. Gölgesi bütün yeryüzünü tuttu. İnsanlar o ağacın gölgesinde toplandılar. Ulu dağlara ve dağların eteğinden çıkan coşkun sulara hep o ağaç gölge etti. Osman Bey rüyasını Şeyh Edebalİ’ye anlatır. Edebali rüyayı şöyle yorumlar:”Oğul Osman, Hak Teala sana ve soyuna hükümranlık verdi mübarek olsun, kızım Malhun Hatun senin helalin olsun.” der. Edebali’nin bu yorumu üzerine Osman Gazi Malhun Hatun (Rabia Bala Hatun) ile evlenir.
Şeyh Edebali ahi teşkilatının reisi idi. Ahi Şehliğinin Edebali’den sonra kime geçtiği bilinmemektedir; ancak daha sonra I.Murat’a intikal etmiştir. Bilecik’in Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra zaviyesini buraya taşıyan Edebali, aynı şekilde dini hizmetlerine devam etmiştir. Osman Gazi’nin vefatından sonra kızı ve torunu Alaaddin Bey ile Bilecik’te Edebali’ye Kozağaç (Şimdiki Karaağaç) köyünün öşür ve hasılatı verilmiş, kızı Rabia Hatun da kendilerine verilen bu köyü tekkeye vakfetmiştir. Şeyh Edebali uzun bir hayat sürdükten sonra 726(1326)yılında Bilecik’te vefat etti. Zaviyesinin mescid olarak kullanılan odasına defnedildi. Edebali, mutasavvıf olmasının yanında ilk Osmanlı kadısı ve müftüsüdür. Dönemin birçok fakihi ile görüşmüş ve onlardan ders almış, çok sayıda talebe yetiştirmiştir. Önde gelen öğrencilerinden aynı zamanda damadı Dursun Fakih, Edebalİ'den sonra Osmanlı Devleti’nin ikinci müftüsü ve kadısı olmuştur. Mevlidi Şerif’in yazarı Süleyman Çelebi,Mahmut Paşa yönüyle ikinci kuşaktan Şeyh Edebalı’nın torunudur. Bilecik Edebali zaviyesine kendisiyle birlikte hanımı, kızı, zamanın büyüklerinden Molla Hattab-ı Karahisar, Şeyh Muhlis Baba ve isimleri bilinmeyen bazı yakınları da defnedilmiştir.
Nasıl Gidilir: Bilecik Merkez. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: İstiklal Mahallesi, A. Refik Öztürk Cd. No:87, 11000 Merkez/Bilecik Merkez/Bilecik
3. Ertuğrul Gazi Türbesi
Ertuğrul Gazi Türbesi, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin, Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde bulunan türbesidir.
13. yüzyıl sonlarında inşa edilen yapının yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir. 1757’de III. Mustafa, 1886 yılında ise II. Abdülhamid tarafından yeniden restore ettirilmiştir.
Ertuğrul Gazi Türbesi altıgen planlı, üzeri kubbe örtülü olup, dikdörtgen bir girişten sonra içeriye ulaşılmaktadır. Bu girişin yanlarında ikişer pencere bulunmaktadır. Türbenin duvarları bir sıra taş ve iki sıra tuğladan örülmüştür. Sandukanın bulunduğu türbenin içindeki batı ve güneydoğu duvarlarına dikdörtgen pencereler açılmıştır.
1905 yılında türbenin etrafındaki evlerin daha iyi bir biçimde yeniden inşası için istimlâk çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde, türbe çevresinde her yıl Karakeçililerin anma töreni ve kutlamalar düzenlemesi için geniş bir alan oluşturulmuştur.
Türbenin dışında ve hemen yakınında Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Hatun ile oğlu Savcı Bey’in mezarları bulunur. Osman Gazi’nin makam mezarı da burada yer alır.
Bunların yanı sıra kardeşi Dündar Bey’in, kan kardeşi Akçakoca’nın, silah arkadaşları Konur Alp, Karamürsel, Abdurrahman Gazi, Hasan Alp, Saltuk Alp’ın, silah öğreticisi Kaplan Çavuş’un; Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından Aktimur Bey, Çoban Mirza Bey, Hamit Bey, Emir Ali, Aykut Alp, Gündüz Bey, Aydoğdu Bey, Pazarlı Bey, Yorgan Ata ve Akbıyık Bey’in mezarları da burada bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Şehir dışı ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Türkmenbaşı, Ertuğrul Gazi Cd., 11600 Söğüt/Bilecik
Telefon: +90 (228)-280-17-00
4. Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi binasının yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1900’lü yılların başlarında Belediye Reisi Memiş Ağa tarafından “Sargı Evi” olarak inşa edildiği bilinmektedir.
Ahşap işçiliğiyle dikkat çeken yapının ön cephesinde yan yana iki yuvarlak kemerli kapı, iki yan duvarlarda ise dikine dikdörtgen birer pencere ve üstlerinde üçgen alınlıklar yer almaktadır.
Ahşap kırma çatılıdır ve çatı alaturka kiremitle kaplıdır. Eski Türk evi mimarisiyle restore edilen yapı, 2001 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.
Müzede, Söğüt ve civarı ile yakın çevrede yaşayan Yörüklere ait etnografik eserler ve eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca sancak, eski giyim ve kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, peşkir ve para keseleri, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Roma dönemine ait toprak kaplar gibi arkeolojik eserler de mevcuttur.
Nasıl Gidilir: Kayhan, Curabey Cd. No:33, 11600 Söğüt/Bilecik
Adres: Kayhan, Curabey Cd. No:33, 11600 Söğüt/Bilecik
5. Metristepe Zafer Anıtı
Bozüyük-Eskişehir karayolunun sonunda yola 12 kilometre uzaklıkta buluna anıt, İnönü Savaşları'nın kazanıldığı ve büyük önder Atatürk'ün İsmet İnönü'ye gönderdiği kutlama telgrafında "Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz" diye belirttiği yer olan Metris Tepe'de şehitlerimizin yüce anılarını yaşatmak amacıyla inşa edilmiştir. Türk'ün yenilmezliğini simgelemektedir.
Nasıl Gidilir: Bozüyük İlçesi, Metristepe Köyü
Adres: Bozüyük İlçesi, Metristepe Köyü
6. Pelitözü Göleti
Etrafı çam ağaçları ile kaplı olan Pelitözü Göleti, il merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. 213.50 hektar alanı olan gölet sulama amaçlı oluşturulmuştur. Ulaşım kolaylığı ve geniş bir alana sahip olması nedeniyle özellikle hafta sonları büyük ilgi görmektedir. Göl çevresinde çadır kurabilir, mangal yapabilirsiniz. Ayrıca çay bahçeleri ve gözleme evleri de mevcuttur. Yine göl çevresinde turlamak için bisiklet kiralayabilir göl içinde de deniz bisikletleri ile gezebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Bilecik Merkez, Pelitözü Köyü. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Bilecik Merkez, Pelitözü Köyü
7. Bozcaarmut Göleti
El değmemiş doğası, olta balıkçılığı için uygunluğu, gölü çevreleyen çam ağaçları, havası, sessizliği ve olağanüstü güzelliğiyle ziyaretçilerin vazgeçemedikleri bir doğa harikasıdır.
Nasıl Gidilir: Pazaryeri İlçesi, Bozcaarmut Köyü
Adres: Pazaryeri İlçesi, Bozcaarmut Köyü Bilecik
8. Türbin Mesire Yeri
Bozüyük'e 7 kilometre uzaklıkta yeşili, suyu ve oksijeni bol olan dinlenme ve piknik alanıdır. Yamaçtaki şelaleden jeneratör vasıtasıyla elektrik üretimi yapılması ve söz konusu jeneratörün türbininden bölge bu isimle anılmaktadır. Belediyenin yaptığı yatırımlarla çehresi güzelleşen mesire alanına rağbetin artmasından dolayı, yakındaki boş alan da düzenlenip ağaçlandırılarak mesire yerine dahil edilmiştir.
Nasıl Gidilir: Bozüyük Dogurga yolu üzerinde Saraycık Mahallesi çıkışından sağa devam eden yoldan 3 kilometre sonra gidilmelidir.
Adres: Bozüyük İlçesi, Saraycık Mah.
9. Orhangazi Camii
Orhan Gazi Camii'nin ilk yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Orhan Gazi'nin diğer eserleriyle birlikte 14'üncü yüzyıl başında yapıldığı sanılmaktadır. 365 cemaat kapasiteli mabet 1973 yılında tamirattan geçirilmiş ve restore edilmiştir. Şeyh Edebalı Türbesi'ne 50 metre uzaklıkta olup, en ilginç yanı, minareler camiye bitişik olurken, burada ise asıl minaresi ana binadan 30 metre uzakta bir kayanın üzerine inşa edilmiş olmasıdır. II. Abdülhamid zamanında önemli bir onarım görmüştür. Orhan Gazi Camii Osmanlı Devri Türk mimari sanatının dini mimari alanında ilk kubbeli yapı denemesinin örneğidir. Kubbe üzeri restorasyon sırasında kurşunla kaplandığı için Kurşunlu Camii adıyla bilinir.
Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Şeyh Edebalı Türbesi yanı. İstiklal Mahallesi, A. Refik Öztürk Cd. No:81, 11000 Bilecik Merkez/Bilecik
10. Bilecik Saat Kulesi
Eskişehir’den Bilecik’e girerken ilk göze çarpan eserlerden biri saat kulesidir. Osmanlı’da, saat kulesi yapma geleneği XVI. yüzyıl sonlarında oluşmaya başlamıştır. Osmanlı şehirlerinde bu gelenek, XVIII ve XIX. yy'da batıdan doğuya doğru yaygınlık kazanmıştır.
Saat kulelerinin Anadolu’nun içlerine kadar yayılmasının en önemli sebebi, II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25'inci sene-i devriyesinde (1901) valilere, saat kulesi yapımıyla ilgili göndermiş olduğu fermandır. 1907 yılında, Bilecik’te bu emir doğrultusunda, Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından bir saat kulesi yaptırılmıştır.
15 metre yüksekliğinde olan kule, İstasyon Caddesi'nde bulunan idadi mektebinin (günümüzde belediye hizmet binası olarak kullanılmaktadır.) yakınına inşa edilmiştir. Giriş kapısı üzerindeki kitabede 1997-2008 yılları arasında restore edildiği yazılıdır. Kule, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen dört dikdörtgen prizmadan oluşmaktadır. Alttaki iki katın köşeleri kesme, cephesi moloz taştandır; üstteki katlar ise ahşaptandır. En alt kısmında yuvarlak kemerli kapı ve onun üzerinde aynı şekilde bir pencere bulunmaktadır. İkinci katta balkonu vardır. Balkon üzerindeki ahşap bloğun dört cephesinde, kare kadranlı birer saat yer almaktadır. Üzeri piramidal külahla örtülmüştür.
Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: İstiklal Mah. Ertuğrulgazi Cad. Bilecik. Belediye Binası arkası.
11. Kumral Abdal Türbesi
Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde önemli bir role sahip dervişlerden biri olan Kumral Abdal, Ertuğrul Gazi'nin sancaktarı ve Şeyh Edebalı'nın mürididir. Türbesi Bozüyük'e 2 kilometre, uzaklıkta, Kovalıca Köyü yolu üzerindedir.
Nasıl Gidilir: Bozüyük Kovalıca köyü yolunun 3'üncü kilometresinde bulunmaktadır.
Adres: Bozüyük İlçesi
12. Kömürsu Yaylası
Bozüyük ilçe merkezine 28 kilomete uzaklıkta Köknar, Karaçam, Kayın, Ardıç ağaçları ve envai çeşit çiçeklerle kaplı olan yaylada 4 adet kaynak suyu bulunmaktadır. En yüksek zirvesi 1700 metre civarındadır. Şu anda yayla ve trekking turizmi amaçlı kullanılan bu doğal cennetin yapılacak düzenlemelerle bir kış turizmi merkezi olarak kullanılması planlanmaktadır.
Nasıl Gidilir: Bozüyük İlçesi
Adres: Bozüyük İlçesi'nden Camiliyayla Köyü istikametinin 28'inci kilometresindedir.
13. Bilecik Müzesi
Bilecik Müzesi, Bilecik ve çevresine ait eserlerin sergilendiği bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.
Müzenin teşhir salonlarında kronolojik sergileme tekniği uygulanmıştır. Arkeoloji salonlarında Roma dönemi ağırlıklı olmak üzere Paleolitik, Neolitik, Tunç, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen eserler yer almaktadır. Etnografya salonlarında ise Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile ilgili tasvirler, oba ve ev yaşantısından kesitler sunulmakta; silahlar, seramik ve metalden yapılan günlük kullanım kapları, Bilecik yöresine ait giysiler ve süs eşyaları sergilenmektedir. Ayrıca Bilecik ve ilçelerinde bulunan sivil mimari örneklerine de panolar şeklinde yer verilmiştir.
Müzenin ön bahçesinde ve iç avlularında Roma ve Bizans dönemlerine ait çoğunlukla kalker mezar stelleri, sütun başlıkları, sütun kaideleri ve pithoslar ile heykeller ve vaftiz teknesi gibi eserler sergilenmektedir.
Müzenin hizmet binası da tarihi önem taşımaktadır. 1794 yılında jandarma binası olarak iki katlı inşa edilen yapı, Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkılarak enkaz haline gelmiş; savaş sonrasında temelleri üzerine yeniden inşa edilmiştir. 1995 yılına kadar adliye ve hapishane olarak hizmet veren bina, 2007 yılında ise Bilecik Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: İstiklal Mahallesi, 11200 Bilecik Merkez/Bilecik
14. Kasım Paşa Camii
Klasik Osmanlı camilerinin örneklerinden ve Mimar Sinan'ın çıraklık eserlerinden biridir. 1525-1528 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman'ın Bağdat seferine giden komutanlarından Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Duvarları kesme taştandır. Giriş kapısı ve mihrabın yanındaki pencerelerin ahşap kanatları ağaç işçiliği ve fildişi kakmaları yapıyı ilginç bir hale getirmektedir. Minberi ak mermerden çeşitli renkte çinilerle kaplıdır.
Nasıl Gidilir: Bozüyük İlçesi, Kösteşliler Cad.
Adres: Bozöyük / Bilecik
15. Hagios Georgios Rum-Ortodoks Kilisesi
Osmaneli ilçe merkezindeki yapı, doğu ve batı sanatının işlendiği üç nefli, haç planlı kubbeli bazilika tarzında bir yapıdır. Ortadaki küçük kubbesi ve çatı örtüsü yıkılmıştır. Kubbe dışında kalan çatı örtüsünün tonozla örtülü olduğu anlaşılmaktadır.
Ön cephenin iki köşesinde birer çan kulesi yükselmektedir. Bina, Ortaçağ kiliselerinin XIX. yüzyıl sonlarına doğru yapılmış bir taklididir.
Nasıl Gidilir: Meşrutiyet Caddesi / Osmaneli
Adres: Osmaneli / Bilecik
16. Dar’Ül - Eytam - Yetimler Yurdu
Hamidiye Camii ve Hamidiye İdadisi ile birlikte 1905 yılında Sultan 2.Abdülhamid tarafından savaşta yetim kalan çocukların eğitimi için yaptırılmıştır. Alt ve üst kat planları benzerdir. Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli olan bina 2008 yılında restore ettirilmiştir.
Nasıl Gidilir: Söğüt İlçesi'nde yer almaktadır.
Adres: Söğüt İlçesi - Bilecik
17. Hamidiye Camii
Söğüt İlçesi'nde son Osmanlı Dönemi'nin neo-klasik mimari tarzdaki yapılardan güzel bir örnektir. 1903-1905 yıllarında II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı olup, duvarları kırmızı kesme taştandır. Yapının üstü kurşun kaplı tek bir kubbeyle örtülüdür. İki minareli olduğu için halk arasında "Çifte Minareli Camii" olarak da tanınır.
Nasıl Gidilir: Söğüt İlçesi, Ertuğrulgazi Cad.
Adres: Söğüt / Bilecik
18. Çiçekli Yayla
1906 metrelik rakımıyla Bozüyük İlçesi'nin en yüksek yaylası olan Çiçekli Yayla tertemiz havası,berrak suları,yemyeşil çimenleri,rengarenk çiçekleri,orman dokusu ve endemik bitkisi “Çimtien” ve kekik kokularının tüm doğayı kapladığı olağanüstü güzellikte bir doğa harikası olup Üç Tepeler mevkiindedir.
Nasıl Gidilir: Camili Yayla Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Özel ulaşım aracıyla gidilebilir. Bozüyük İlçesi, Camili Yayla Köyü
Adres: Bozüyük İlçesi, Camili Yayla Köyü
19. Çelebi Mehmet Camii
1414—1420 yılları arasında Sultan I. Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmış olup, Osmanlı mimarlık sanatının kubbeli yapılar türündeki ilk örneklerindendir. Dikdörtgen görünümlü olan ve 12 kubbesi bulunan Camii, Sultan II. Abdülhamit tarafından onarılmış ve onarım esnasında genişletildiğinden bazı değişikliklere uğramıştır.
Nasıl Gidilir: Söğüt İlçesi
Adres: Söğüt / Bilecik
20. Günyurdu Göleti
Sulama amaçlı yapılan gölet hem doğal güzelliği hem de olta balıkçılığı açısından zamanla Bilecik'in en çok tercih edilen mesire yerlerinden biri haline gelmiştir.
Nasıl Gidilir: Pazaryeri İlçesi, Günyurdu Köyü
Adres: Pazaryeri / Bilecik
21. Kaymakam Sait Bey Çeşmesi
İlçe merkezinde Çelebi Mehmet Camisi önünde bulunan neoklasik üsluptaki Kaymakam Sait Bey Çeşmesi, XIX yüzyıl sonlarında yaptırılmış Osmanlı sanatının son döneminin önemli bir örneğidir. Çeşmenin üç kenarının ortalarında dilimli vazo biçiminde yalakları, iki yanında kabartma yıldız motifleri bulunmaktadır. Yüzeyler sivri kemerler niş durumunda olup, nişin içi ve üstü renkli çinilerle kaplıdır. Çeşme dört cepheli olup, Kütahya çinileri ve mermerden yapılmıştır.
Nasıl Gidilir: Söğüt İlçesi
Adres: Söğüt İlçesi
22. Hamidiye İdadisi
Hamidiye Camii ile birlikte Sultan 2.Abdülhamit tarafından 1905 yılında yaptırılmıştır. İki katlı kırmızı kesme taştan inşa edilen yapının alt ve üst kat planları aynı şekildedir. Giriş kapısı alnında mermerden yapılmış Osmanlı arması bulunan bina 2008 yılında Bakanlığımız katkılarıyla restore ettirilmiş ve İlçe kütüphanesi olarak hizmete sunulmuştur.
Nasıl Gidilir: Söğüt ilçe merkezindedir.
Adres: Söğüt İlçesi, Ertuğrulgazi Cad.
23. Köprülü Mehmet Paşa Camii
1665 yılında Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami, Bilecik-Sakarya karayolu üzerinde Vezirhan Beldesi'nde, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı yakınındadır. Dikdörtgen planlı, duvarları kesme taştandır. Bilecik, Vezirhan’da olan bu camiyi Köprülü Mehmet Paşa 1665’de yaptırmıştır. Mimar Sinan eseri olduğu ileri sürülen cami için bu iddiayı kesinleştirecek bir belgeye rastlanmamıştır.
Cami dikdörtgen planlı olup, 17.30 X 18.60 metre ölçüsünde, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey kenarında birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı altı sütunlu beş bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri ile ibadet mekanı kırma bir çatı ile örtülmüştür. İbadet mekanı sonraki devirlerde yapılmış ahşap bir tavanla örtülmüştür. İbadet mekanı yan duvarlarda ikişer, mihrap duvarında iki sıra halinde yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Mihrabı basit olmasına rağmen rozetler, stalaktitlerle süslü minberinin sanat tarihi yönünden güzel bir görünüm vardır. Kuzeybatı köşesindeki kesme taştan minaresi 1965 yılında yenilenmiştir.
Nasıl Gidilir: Bilecik Adapazarı karayolunun 16'ncı kilometresinde yer almaktadır.
Adres: Vezirhan Beldesi / Bilecik
24. Osmanlı Devlet Arması
Osmanlı Devlet Armasında Bulunan Remz ve Alametlerin Anlamları: Güneş halifeliği, ay padişahlığı, silahlar devlet gücünü, çiçekler sevgi ve muhabbeti, terazi adaleti, kitap hukuku ve Allah'ın kanunlarına bağlılığı, en alttaki yuvarlak şekiller başarılı kişilere verilen devlet nişanlarını ifade eder. En üstteki yuvarlak içindeki tuğra devrin padişahının tuğrasıdır. Hilal Ay içindeki yazı: "Osmanlı Devleti'nin Padişahları Allah-ü Tealâ'nın Muaffak kılması ve yardım etmesine dayanırlar" şeklindedir.
Nasıl Gidilir: Bilecik il merkezindedir. H7, H5, H3, H2, H1 şehiriçi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Ertuğrulgazi Mahallesi
25. Harmankaya Kanyonu
Harmankaya Kanyonu, Bilecik’in Yenipazar ve İnhisar ilçeleri arasında yer almaktadır. Kanyon, 2012 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.
2,5 kilometre uzunluğundaki dik ve derin kanyonun yüksekliği yer yer 700 metreye ulaşmaktadır. Derin yarıklar ve bu yarıklarla oluşan yüksek duvarlardan meydana gelen ender güzellikteki kanyonun doğal ve rekreasyonel değeri yüksektir.
Alanda, karaçam, kızılçam, ardıç ve meşe türü ağaçlar yaygın olarak görülür. Kanyon ayrıca yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan ve bazı küçük memeliler ile yırtıcı ve ötücü kuşların yaşam alanıdır. Akarsu balık türleri de kanyon faunasının önemli bir parçasıdır.
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, 20 metreden yüksek şelaleleri, derin suları ve dar kulvarları ile doğa sporu yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir cazibe merkezidir. Yürüyüş yolları, manzara seyir alanları ve piknik üniteleri ile kuş gözlemi, kanyoning ve kaya tırmanışı gibi etkinlikler sayesinde tüm ziyaretçilerine eğlenceli zaman geçirme olanağı sunmaktadır.
Kanyon geçişi yapmak isteyen sporcular Yenipazar ilçesindeki giriş kısmından yürüyüşe başlarken, kamp kurmak isteyenler ise kanyon çıkışındaki Harmanköy’e uğramaktadır.
Nasıl Gidilir: 11782 Karahasanlar/Yenipazar/Bilecik
Adres: 11782 Karahasanlar/Yenipazar/Bilecik
26. Aşevi / Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası
18'inci yüzyıl sonlarında yaptırılıp uzun süre aşevi, askerlik şubesi ve lojman olarak hizmet veren bina 2002 yılında restore ettirilerek kullanıma açılmış ve şu an Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmaktadır. Yapı Osmanlı mimari estetiğinin tüm özelliklerini taşımaktadır.
Nasıl Gidilir: Bilecik Merkez. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: İstiklal Mah. Santral Sok. No:2
Telefon: 0 (228) 212 15 88
27. Mihalbey Hanı
Eskiden kervanların konaklayıp istirahat ettikleri yer olarak yapılan Mihal Bey Hanı, Vezirhan, Mahan,Taşhan, Katırhan, Nallıhan, Çayırhan gibi Gölpazarı Ankara istikametindeki han ve kervansaraylar zinciri içinde bulunmaktadır.
Han iri taş kalıplarla yapılmış, kalın duvarlı dikdörtgen şeklinde üstü yarım silindir (tonoz) örtüsü şeklinde bir yapıdır. Doğu-Batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı aynı doğrultuda dört bölümden meydana gelmiştir. Girişi batı cepheden olup, girişten sonraki bölümler üzeri beşik tonozlarla örtülüdür. Bu mekânlar sivri takviye kemerleriyle birbirine bağlanmıştır. Bu mekânların kuzeyden hiçbir açıklığı olunamamasına karşın her bölümün güney duvarındaki eksende birer dikdörtgen pencere açılarak yapımına ışık olması sağlanmıştır. (Mazgal tipi pencere). Beden duvarları bir sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve aralardan dikine yerleştirilen birer tuğla ile çerçeveli teknikle örülmüştür. Süsleme özelliği yoktur.
Hanın kapı üstündeki kitabesinde şöyle yazmaktadır: "Bena Bazihil Bina is şerif Sahibül hayr dafı üd dayr Adil il ümere Mihal Bey Fi seneti semana işrin ve semanemie Ve itmaruhu kane fi seneti ihda ve işrine ve semanimiyetin"
Türkçesi: "Bu mübarek binanın yapımı hayır sahibi, sıkıntıları gideren ve yöneticilerin (e-mirlerin) en adaletli olanı Mihal Bey tarafından 818 H./1415 M. Yılında başlanmış olup, 812 H. / 1418 M. yılında tamamlanmıştır."
Nasıl Gidilir: Gölpazarı/Bilecik
Adres: Orta, Bolu Bilecik Yolu No:31, 11700 Gölpazarı/Bilecik
28. Rüştiye Mektebi / Belediye Hizmet Binası
Günümüzde Bilecik Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan yapı, 1905 yılında Sultan 2.Abdülhamit tarafından Rüştiye (Ortaokul) olarak yaptırılan zarif bir eserdir. Uzun yıllar okul olarak kullanılan bina, 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Bilecik Belediyesi tarafından restore ettirilerek hizmet binası olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Nasıl Gidilir: Bilecik Merkez. Şehir içi ulaşım araçları (H1, H2, H3, H5, H7) ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: İstiklal Mah. Ertuğrulgazi Cad. No:7 Merkez / Bilecik
Telefon: 0 (228) 212 10 88
BİLECİK'TE NE YENİR - İÇİLİR?