Keşif Sadece Bir Adım Uzakta

BİNGÖL

PLAKASI                   : 12
 

İLÇELERİ                    : Merkez, Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere

 

HAVAALANI             : Bingöl Havalimanı

 

BÖLGE                        : Doğu Anadolu

 

GENEL BİLGİLER    : Bingöl, eski adıyla Çapakçur, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin ve imparatorlukların hâkimiyetine girmiş önemli bir şehirdir. Zengin doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla dikkat çeken bu şehir, tarihi ve coğrafi özellikleriyle öne çıkar. Bingöl'ün toplam yüzölçümü 8.004 km²'dir. Geniş arazisi ve dağlık bölgeleriyle bilinen Bingöl, doğa sporları için ideal bir ortam sunar. Yemyeşil vadileri ve gölleriyle ünlü olan bu şehir, doğa severlerin ilgisini çeker. 2023 yılına göre Bingöl'ün nüfusu 285.655'tir. Görece küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen Bingöl, etnik ve kültürel çeşitliliğiyle zengin bir yapıya sahiptir. Bu çeşitlilik, şehrin sosyal dokusunu zenginleştirir ve kültürel etkinliklere olanak sağlar. 

 

KOMŞU İLLER        : Bingöl'ün komşuları Muş, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Elazığ ve Diyarbakır illeridir.

 

TARİHİ VE COĞRAFYASI

 

Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Bingöl, MÖ. 4000-5000 yıllarına kadar inen tarihi Asurlar, Hititler, Urartular, Persler, Romalılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar gibi birçok devletin hâkimiyet alanı içinde kalmasından dolayı tarihsel bir coğrafyaya sahiptir.

 

İlde bulunan tarihî eserlerin büyük bir bölümü Adaklı, Genç, Kiğı ve Solhan ilçesinin güney kısımlarında mevcuttur. Bu eserlerin bir kısmı İslamiyet öncesi medeniyetlere ait iken bir kısmı ise İslam medeniyetine aittir.

 

İslam öncesi dönemden kalan en önemli eserler kale, kilise, kümbet ve mağaralardır. Genç'te Kuba kümbet kalıntıları, Kralkızı Kalesi ve Sebiterias Kalesi, Kiğı'da Vank Kilisesi ve Kiğı Kalesi vardır. Ayrıca Kiğı ve dolaylarında birkaç kilisenin kalıntıları ve çeşitli mezar taşları mevcuttur.

 

İslam dönemine ait en önemli yapılara baktığımızda Akkoyunlu döneminde Bingöl şehir merkezinde İsfahan (Bey) Camii bulunmakta yine aynı dönemde Kiğı ilçesinde 1402 tarihli Piltan (Balaban Bey Camii) bulunmaktadır. Yedisu ilçesinde Kaşıklı Köyünde 300 yılı aşkın tarihi olan Muşağa Konağı, Adaklı ilçesinde ki 1804 yılından yapılmış Bağlarpınarı Köyü Camii ve Solhan'da ki Tarihi Camii yer almaktadır.

 

FESTİVALLER

 

 

1. Karlıova İlçesinin Düşman İşgalinden Kurtuluşu (Mart)

 

2. Bingöl Hesarek Kar Festivali (Şubat)

 

3. Uluslararası Binşifa Bal Festivali (Ekim)

 

4. Kadayıf Festivali (Haziran)

 

5. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali (Kasım)

 

GEZİ REHBERİ

 

1.    Yüzen Adalar

 

Yüzen Adalar Tabiat Anıtı, Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyünün Aksakal mezrasındadır. Turna Gölü’nün üzerinde yer alan ve hareket eden adalar tamamen doğal olarak oluşmuştur.
 
Gölün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilidir. Düz bir arazi üzerindeki bu krater gölünün alanı 300 metrekarenin üzerindedir. Derinliğinin ise 50 metreden fazla olduğu düşünülmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berraktır.

Gölün ortasında hareket eden üç ada birbirinden bağımsızdır. Adalar, üstüne binildiği zaman sal gibi hareket etmektedir. Bir adanın üzerinde bodur dişbudak ağaçları vardır. Adaların üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcıdır. Bu nedenle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Çevredeki bitkiler gölün suyu ile beslenmektedir.
 
Alanda, piknik ve mesire alanı ile seyir terası gibi çeşitli tesisler bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü, foto safari ve kamp gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

 

 

 

2.    Sülbüs Dağı

 

Sülbüs Dağı, Bingöl’ün Yayladere ilçesinin kuzeybatısında yer almaktadır. Volkanik bir dağdır. Dağın üstü düz olmakla beraber, uzaktan sivri bir koniyi andırır. Bulunduğu sıradağın ortasından birdenbire yükselen Sülbüs'ün üstü ve etekleri yayla olarak kullanılmaktadır. Bingöl’de karları en geç eriyen yerlerdendir.

 

Ermenice Surp Luys olan adı “kutsal ışık” anlamına gelen Sülbüs Dağı, çeşitli efsanelere konu olmuştur. Dağın tepesinde, halk arasında kutsal kabul edilen bir ziyaret alanı bulunmaktadır.

 

Sülbüs Dağı’nda sporcular dağcılık, trekking ve kampçılık gibi aktiviteler yapabilmektedir. Dağ ve doğa manzarası, fotoğrafçılık için de uygundur.

 

 

 

3.    Zağ Mağaraları

 

Zağ Mağaraları, Murat Nehri kıyısında, Bingöl’ün Gökçeli ve Yenidal köyleri arasındaki sarp bir kayalık üzerindedir. İnsan eliyle yapılmış çok sayıda sığınak odasından oluşmaktadır. MS 5. yüzyıl başlarında yapıldığı ve Roma İmparatorluğu’nun baskısı altındaki Hıristiyan topluluklarca gizli yerleşim, yaşam ve ibadet alanı olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

 

Sırtı dağa yaslanmış doğal kayalık bir kütlenin ön cephesinde, kayalık alanın neredeyse tamamına yayılmış olan bu odalar, iç mekanlarda birbirine kademeli geçişlerle bağlantılıdır. Çok katlı bir yapı olup katlar arası geçiş yuvarlak bacalarla, odadan odaya geçişler ise kapılarla sağlanmıştır. Her katta farklı sayıda ve ebatta oda bulunmaktadır. Kare, dikdörtgen veya dairesel formdaki bu odalarda kayaya oyulmuş sedirler, girintiler (raflar) ve pencereler ile bacalar, içi kireç sıvalı tandırlar, irili ufaklı nişler, el tutamakları, sekiler, çanak ve küp negatifleri, kuyular ve yuva şeklinde oyuntular görülmektedir.

 

 

 

4.    Buban Peribacaları

 

Buban Bacaları, Bingöl’ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere köyündedir. Peribacası şeklindeki bu ilginç sivri kaya şekilleri, vadi yamaçlarından inen sel suları ile rüzgârın, uzun yıllar boyunca tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla oluşmuştur.

 

Kent merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafedeki bu doğa harikası oluşumlar, fotoğraf çekmek isteyenler kadar kampçıların da uğrak noktasıdır.

 

 

 

5.    Hesarek Kayak Merkezi

 

Çevresi görkemli karlı dağlarla çevrili olan Bingöl'de kış aylarında unutulmaz zaman geçirebileceğiniz başka bir popüler turistik merkez de şehir merkezine yaklaşık 30 dakika uzaklıktaki Hesarek Kayak Merkezi. Deniz seviyesinden yaklaşık 2500 metre yükseklikte yer alan kayak merkezinin iyi düzenlenmiş kayak pistlerinde gün boyu çocuklarınızla kayak ve snowboard yaparak eğlenceli bir gün yaşayabilirsiniz. Teleferik ile dağ zirvelerine çıkabileceğiniz ve muhteşem kar manzaralarına şahit olabileceğiniz Hesarek Kayak Merkezi’nde rehberlerle birlikte kar yürüyüşlerine çıkarak da kartpostal güzelliğinde kış fotoğrafları çekebilirsiniz.

 

 

 

6.    33 Şehit Anıtı

 

1993 yılında usta birliklerine giderken şehit edilen 33 askerin anısına yapılan etkileyici 33 Şehit Anıtı, Bingöl’ü gezerken mutlaka ziyaret etmenizi önerdiğimiz yerlerde arasında. Şehir merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta yer alan ve Anıttepe ismi verilen bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerine 2012 yılında eklenen 33 Şehit Anıtı, Anıtkabir'den getirilen 33 metre uzunluğundaki devasa bayrak direğinde dalgalanan Türk bayrağıyla da görülmeye değer bir manzara sunuyor. 33 Şehit Anıtı’na toplu taşıma araçlarıyla kısa bir yolculukla giderek şehitlerimizi anabilirsiniz.

 

 

7.    Hazarşah Köyü

 

Hem yayla turları ve doğa gezileri hem de minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz, ismini Hazar Türklerinden alan Hazarşah Köyü’nde de dinlendirici bir gün geçirerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Huzurlu ve sessiz atmosferini yıl boyu korumayı başaran küçük köy, yemyeşil doğal güzellikleri ve çevresini saran devasa karlı dağlarla tablo güzelliğindeki manzaraları için de çok ziyaret ediliyor.

 

Asırlık çınar ağaçları altında hizmet veren kahvelerinde çayınızı yudumlayarak yorgunluk atabileceğiniz, küçük restoranlarında köyün verimli tarım arazilerinde yetiştirilen organik ürünlerle hazırlanan lezzetli Doğu Anadolu yemekleri tadabileceğiniz Hazarşah Köyü’ne büyük şehirlerin kalabalığından uzakta keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

 

 

 

8.    Şerafettin Dağları

 

Doğa sporları meraklıları için adeta bir cennet olan Bingöl'de şehir merkezine sadece 1 saat uzaklıktaki büyüleyici Şerafettin Dağları’nı da keşfe çıkabilirsiniz. Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar ulaşan ve tepelerindeki pistlerde son yıllarda düzenlenen yamaç paraşütü etkinlikleriyle her yıl yüzlerce insanı kendine çeken Şerafettin Dağları'nı iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında bahar ve yaz aylarında düzenlenen trekking turlarıyla da gezebilirsiniz.

 

Endemik bitki türleri, bakir doğa güzellikler arasından akan buz dereleri, irili ufaklı şelaleleri ile büyüleyici manzaralara şahit olabileceğiniz Şerafettin Dağları’nda dere kenarlarında uzanan mesire alanlarında piknik yapabilir veya olta balıkçılığı yaparak huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Gezinizde siz de Şerafettin Dağları eteklerinde yamaç paraşütü yaparak panoramik doğa manzaralarını kuş bakışı izleyip muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Kampçılık, kaya tırmanma, dağcılık ve dağ bisikleti etkinlikler de ana merkezlerinden biri haline gelen Şerafettin Dağları’nın gizlediği küçük gölleri de mutlaka yakından görmenizi öneririz.

 

 

 

9.    Kala Tepesi (Gün Doğumu Manzarası)

 

Dünyada Güneşin doğuşunun tam olarak iki yerden izlendiği söylenir. Biri İsviçre’nin Alp Dağlarından diğeri ise Bingöl Dağları’nın Kala Tepesi'nden. Bingöl Karlıova ilçesinin 3250 m. yükseklikteki Bingöl Dağlarının Kala Tepesi'nden güneşin doğuşunu her yıl 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında daha önce farklı bir yerde deneyimlemediğiniz şekilde seyretmek mümkündür. Güneşin doğuşu burada çok değişik şekillerde, normal halinden çok farklı ve oldukça ilginç görüntüler oluşturmaktadır. Güneş doğarken hafif bir kızartı ile belirir. Bu esnada rengarenk görüntüler meydana gelir. Daha sonra insana korku veren bir karartı şeklini alır. Kızarıklıklar kor parçası haline gelir. Kor parçası içinde insan yüzünü andıran üç büyük leke belirir. Güneş karartı halinden yavaş yavaş açılmaya başlar. Ufukta görülüp tamamlanmak üzere iken altın bir küre gibi görünmeye başlar. Döndükçe etrafa binlerce ışık saçar. Daha önce görülmemiş renkleri o anda görmek mümkündür. Ulaşım Bingöl’den dağın eteklerine kadar taşıt, oradan zirveye kadar ise 25 – 30 dakika yürüyüş ile mümkündür. Ulaşımı biraz zahmetli olsa da tepede sizi bekleyen muhteşem görüntü tüm yorgunluğunuza değecek güzellikte. Gün doğumunun başlaması ile birlikte onlarca farklı rengin birbirine karıştığı, güneşin hiç görmediğiniz bir şekilde dağların ardından yükseldiği muazzam bir manzaraya şahit olmak için, Bingöl’e geldiğinizde bu unutmayacağınız aktivite için Bingöl Dağları’nın Kala Tepesi’ni ziyaret etmenizi öneriyoruz.

 

 

 

10.    Bingöl Ulu Camii

 

İsfahan Bey Camii olarak da bilinen ve şehir merkezindeki en eski tarihi yapı olan Bingöl Ulu Camii, tarih ve kültür gezilerinin değişmez adresleri arasında. 1292 yılında inşa edilen ve 2003 yılında yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde bazı bölümleri zarar gördükten sonra aslına uygun olarak yenilenen Bingöl Ulu Camii, şehrin en büyük camisi olarak dini bayramlarda 5000 kişiyle doluyor.

 

39 kubbeye sahip etkileyici tasarımıyla mimari meraklılarını da büyüleyen etkileyici yapı, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Çevresini saran asırlık çınar ve yemyeşil çam ağaçlarıyla tablo güzelliğinde fotoğraflarını çekebileceğiniz Bingöl Ulu Camii’nin iç mekanlarını süsleyen çarpıcı hat sanatı örnekleri, taş ve ahşap oymaları da yakından incelemenizi öneririz.

 

 

 

11.    Şeytan Dağı

 

İsmini karanlık atmosferi ve ürkütücü kaya oluşumlarından alan Şeytan Dağı, Bingöl merkezine sadece 55 kilometre uzaklıkta çok sevilen bir doğa sporları merkezi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen doğa tutkunları ve dağcıları kendine çeken dağ, deniz seviyesinden 2900 metre yüksekliğe ulaşan zirveleriyle görülmeye değer manzaralara sahip. 155.000 hektardan daha büyük bir alanı kapsatan ve Kiğı ile Yedisu ilçeleri arasında uzanan Şeytan Dağı’nın doğal seyir teraslarından küçük dağ gölleri, karla kaplı tepeler, Peri Suyu Çayı ve Peri Suyu Vadisi'nin panoramik manzaralarının fotoğraflarını çekebilir; tertemiz dağ havasında ve bozkırlarda yürüyüşlere çıkarak yenilenebilirsiniz.

 

 

 

12.    Bingöl Kent Ormanı

 

Bingöl'ün tarihi hazinelerini ve doğal güzelliklerini keşfettikten sonra tertemiz havada yorgunluk atmak için şehir merkezine en yakın yeşil alan olan 3 kilometre uzaklıktaki Bingöl Kent Ormanı'na da gidebilirsiniz. Hafta sonu gezilerinin sevilen adreslerinden biri olan ve son yıllarda yenilen kent ormanında çam ormanları arasında uzanan mesire alanlarında mangal yapabilir; yürüyüp parkurları ve bisiklet yollarında temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.

 

50 dönümlük bir alanı TEMA Vakfı tarafından dikilen 5000’e yakın fidanla süslü olan Bingöl Kent Ormanı, çocuk oyun alanları ve harika doğa fotoğrafları çekebileceğiniz seyir teraslarıyla da ilgi görüyor. Toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık 15-20 dakikalık kısa bir yolculukla rahatlıkla ulaşabileceğiniz Bingöl Kent Ormanı, spor yapmak için de gidebileceğiniz yeşil alanlar arasında.

 

 

 

13.    Sarıcan Yaylası

 

Yayla turizmi konusunda gelişmiş şehirlerimizden biri olan Bingöl'de sıcak yaz aylarında güzel bir doğa gezisi yapmak için Sarıcan Yaylası’na da gidebilirsiniz. Her yıl düzenlenen yayla şenlikleriyle çevre şehirlerden gelen yüzlerce insanı misafir eden yemyeşil yayla; dağ eteklerinde sıralanan evleri, buz gibi akan dereleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle harika doğa fotoğrafları çekme fırsatı sunuyor. Bingöl merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta yer alan Sarıcan Yaylası; yaz günlerinde kamp yapmak, bisiklet turlarına çıkmak ve fotoğraf çekmek için de en çok ziyaret edilen Bingöl yaylalarından biri.

 

 

 

14.    Büyüksülüklü Gölü

 

Bingöl merkezine en yakın doğa harikalarından olan Büyüksülüklü Gölü’ne 15-20 dakikalık kısa bir minibüs yolculuğuyla kolayca ulaşmanız mümkün. Yaz aylarında düzenlenen doğa gezileriyle de keşfe çıkabileceğiniz göl, yemyeşil ormanları arasındaki masmavi manzarasıyla görülmeye değer bir manzara sunuyor.

 

Tertemiz havada dinlendirici piknikler yapabileceğiniz, seyir alanlarında harika fotoğraflar çekebileceğiniz Büyüksülüklü Gölü, zengin balık bolluğundan dolayı sandallarla düzenlenen balık avlama turları ve olta balıkçılığı etkinlikleri için de insanları kendine çekiyor. Yılın her mevsimi farklı bir doğa güzelliğine şahit olabileceğiniz Büyüksülüklü Gölü’nde trekking, fotoğraf safarileri ve bisiklet gezileri gibi etkinliklere katılarak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

 

 

 

15.    Pargasur Şelalesi

 

Pargasur Şelalesi, yüksekten dökülen suyun oluşturduğu nefes kesici manzarasıyla hem doğaseverler hem de fotoğraf meraklıları için ideal bir nokta. Zengin bitki örtüsü ve çevresindeki yeşil alanla birlikte şelale çevresi, yürüyüş yapmayı sevenler için harika bir ortam sunuyor.

 

 

 

16.    Ilıcalar

 

Bingöl’de kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan; termal turizmi, sosyal ve kültürel alanda yeri ve önemi olan Ilıcalar beldesi, yurt içinden ve dışından gelen turistlerin uğrak yeri. Yaz aylarında beldedeki her bir tesise günübirlik günde yaklaşık 2 bin kişilik giriş olduğu tahmin edilmekte. Burada kendiliğinden çıkan ve doğal sıcaklığı 40-50 derece olan suyun, içerdiği mineraller sayesinde böbrek taşlarını düşürmede büyük fayda sağladığına inanılıyor. Bu sebeple kaplıca, yılın her döneminde vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Uzmanlar tarafından Bingöl'deki kaplıca suyundan alınan numune değerlerinin Türkiye ortalamasının oldukça üzerine çıkması sebebiyle; yılın her mevsiminde gitme imkanı bulunabilen kaplıcalarda eklem rahatsızlığı, iltihap, cilt, eklem kireçlenmesi, diz ağrıları, iltihaplı romatizmal hastalıklar ve sistemik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabiliyor. Ayrıca yine uzmanlar; suyun bel fıtığı, siyatik, özellikle de dermatoloji ve diğer birçok sağlık alanında faydası olduğunu söylemekte.

 

 

 

17.    Çır Şelalesi

 

Bingöl merkezine bağlı Ilıca Bucağı’nda Uzundere Köyü’nde bulunan Çır Şelalesi, bucağa 8 kilometre uzaklıktadır. Şelale, 100 metre yükseklikteki Çır Taşı adı verilen bir kayadan akan suyun 50 metre yükseklikten düşer. Çır Taşı’nın olduğu bölgede ayrıca kayalıklar ve mağaralar bulunmaktadır. Kayalıklar birçok yırtıcı kuşa ev sahipliği yapar. Suyun adeta dans ederek akması insanları kendine hayran bırakır. Şelale ve çevresi, harika manzaralarla kaplıdır ve ilkbahar mevsimiyle birlikte ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır.

 

 

 

18.    Peri Suyu

 

Toplam uzunluğu 258 km olan Peri Suyu’nun il sınırları içinde kalan bölümü 112 km olup bu özelliği ile Bingöl’ün en önemli akarsuyudur. Karagöl ve Bingöl Dağları’ndaki kaynaklardan çıkan akarsular, Karlıova’nın kuzeybatısındaki Elmalı Deresi ve Çerme’deki Kalmas Deresi birleşerek Peri Suyu’nu oluştururlar. Peri Suyu, Kiğı sınırları içinden geçerek Tunceli il sınırları içinde Munzur ile birleşir ve Elazığ’da bulunan Yeşildere civarında Fırat’ a karışır.

 

 

 

19.    Murat Nehri

 

İlin en önemli akarsularından ve Fırat’ın en büyük kollarından biridir. Kaynağını Van Gölü’nün kuzeybatı ucundaki Aladağ’dan alır. Bingöl Dağları’ndaki küçük akarsularla beslenerek Malazgirt, Muş, Bulanık ve Bingöl gibi yer yer yüksek ovaları ve dağları doğu-batı doğrultusunda aşar ve Elazığ sınırlarına girer. Keban ilçesinin kuzeydoğusunda Karasu ile birleşerek Fırat Nehri’ni oluşturur. Murat Nehri’nin Bingöl sınırları içerisindeki toplam uzunluğu 96 km’dir.

 

 

 

20.    İsfahan Bey Cami

 

İsfahan Bey tarafından Aşağı Çarşı’da yaptırılan Cami, 16 yy. başlarında Akkoyunlu mimarisi ile kesme taşlardan dikdörtgen şeklinde yapıldı. İsfahan Bey o zamanda bu alana gayr-i menkul arazisini vakfetmiştir. Kesin olarak yapım tarihi bilinmeyen Cami, şehir merkezindeki tek tarihi yapı olma özelliği taşıyor. Çapakçur emiri İsfahan Bey tarafından yaklaşık 1500’lü yıllarda yaptırılan cami; üzeri çatı ile örtülü, kare planlı, dış cephesi son yıllarda yeni malzeme ile sıvanmış. Pencere, kapı söveleri ile köşe taşları düzgün kesme taşlardan, beden duvarları ise yontulmuş moloz taşlardan yapıldığı belirtiliyor.

 

 

 

21.    Şeyh Ahmed Türbesi

 

Şeyh Ahmed Türbesi, Bingöl-Genç ilçesi yolu üzerinde bulunan Güveçli (Sini) köyü yakınlarındadır. Halk arasında keramet ehli olduğuna inanılan Şeyh Ahmed’in, kendisine ait tarlasını sürerken karasabanın bir tarafında bir öküzün, diğer tarafında ise bir ayının bulunduğu ve bu ayının geceleri evinin kapısının önünde uyuduğu rivayet edilmektedir. Şeyh Ahmed Türbesi, yörede kısmetini açtırmak ve evlenmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Türbede bulunan mezar taşlarına küçük taşlar yapıştırılmak suretiyle dilekte bulunulmakta ve dileği kabul olan kişilerin taşlarının, mezar taşına yapışıp kalacağına inanılmaktadır. Türbeyi gezdikten sonra mesire alanında dinlenmeyi ve serin suyundan içmeyi unutmayın!

 

 

 

22.    Bağlarpınarı Köyü Cami

 

Bağlarpınarı köyünde tarihî mezarlık, çeşme ve havuzun ortasında yer alan Bağlarpınarı Cami, Osmanlı Dönemi'ne ait bir yapıdır ve cami kapısı üzerinde Hicri 1219 (Miladi 1809) tarihi yazılıdır. Tarihi üzerinde barındıran kitabe, geometrik bezemeler içerirken caminin içindeki minber ve mihrap ise kesme taşlar ile biçimlendirilmiş. Cami, sütun başlıkları bitki motifli süslemeler barındırıyor. Caminin kuzeydoğu köşesinde yine kesme taş işçiliği ile biçimlendirilmiş tarihî bir mezarlık da bulunuyor.

 

 

 

23.    Balaban Bey Cami

 

Kiğı ilçesinde bulunan ve Akkoyunlular Dönemi'ne uzanan tarihiyle Balaban Bey Cami, Piltan Bey ve Cami-i Kebir olarak da bilinir. 1400’lü yılların başında yapılan cami, Bingöl’de varlığını sürdüren en eski camidir. Cami bahçesinde tarihî bir mezarlık bulunur ve camiyi yaptıran Akkoyunlu Beyi Pir Ali Bey’in mezarı da yine cami içerisinde yer alır.

 

 

 

24.    Eskikavak Köyü Manastırı

 

Nehre Nazır Azize Meryem Ana veya Yüksekteki Meryem Ana isimleriyle de bilinen Eskikavak Köyü Manastırı’nın tarihi 14. yüzyıla uzanır. Manastır, eğimli bir arazide inşa edilmiş olması nedeniyle güzel bir manzaraya sahip ve içerisinde haç motifleri üzerinde taş işçiliği örnekleri yer alıyor.

 

 

 

25.    Yolçatı Kayak Merkezi

 

Bingöl'de bulunan kayak merkezi, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta olup; 950 metre uzunluğunda 44 askılı bir teleksi bulunmaktadır.

 

 

 

26.    Urartu Yolu

 

Urartu Yolu, 1980’lerde keşfedilen tarihi bir karayoludur ve Bingöl-Elazığ karayolunda, Karakoçan’dan başlayarak Kığı, Sancak ve Karlıova Karacehennem ormanlarına kadar uzanır. Bu yol, Urartular tarafından yaklaşık 2.800 yıl önce inşa edilmiştir.

 

Urartuların mühendislik yeteneklerini ve taş işçiliğini sergileyen bu yol, günümüzde ziyaretçileri şaşırtan ve etkileyen bir tarihi yapıdır.

 

BİNGÖL'DE NE YENİR - İÇİLİR?

 

İsim *
Mesaj *